wtorek, 11 września 2012

Zdrowie w kolorze zieleni

Witajcie !

 Jak zapewne się domyślacie adres bloga nie jest przypadkowy :) Jestem wielką fanką herbaty i bez niej nie potrafię wyobrazić sobie dnia . Wiem , że zwykle przypadłość ta dotyczy kawy , ale ja zawsze marzyłam o posiadaniu wieeelkiej półki z różnymi rodzajami herbaty .


www.weheartit.com

To by było coś ! <3


Wracając do rzeczy, na nasze zdrowie nie wpływa tylko to, co zażywamy w postaci tabletek, to co godzinami wklepujemy w ciało ( chociaż nie zmienia to faktu , że takie zabiegi są dosyć miłe :) ) , ale przede wszystkim to, co jemy i pijemy. Na swoim blogu postaram się dostarczać Wam ciekawych informacji o tym co jeść i pić , aby czuć się lepiej i wyglądać lepiej ;) 
A więc zaczynamy !


Co właściwie daje nam zielona herbata? 


 
 Oprócz tego : 

Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco a z drugiego uspokajająco.
Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
Chroni zęby przed próchnicą ( czyt. przed dentystą) 
Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu 
Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym (tych złych) 


Wyróżniamy bardzo wiele rodzajów zielonej herbaty, w samych Chinach w praktycznie każdej prowincji znajdujemy po kilka , kilkanaście odmian. Niestety nie każdy może pozwolić sobie na kultywowanie tradycji picia herbaty w towarzystwie buddystów , gdzieś w klasztorze w Chinach ( to mogłoby być ciekawe doświadczenie na miarę "Jedz, módl się i kochaj" ) , dlatego producenci dostarczają nam możliwość wypicia jej także w Polsce :)


www.spec.pl

Ze wszystkich marek najczęściej sięgam po herbaty z Bio-active , za każdym razem wybieram zieloną herbatę z jakimś dodatkiem , aby smak był mniej gorzki. Zawsze jest to herbata liściasta. Można ją parzyć kilkakrotnie , zawiera w sobie prawdziwe liście , czego często nie można powiedzieć o ekspresowych , które zawierają połamane listki i łodyżki . Poza tym bardzo lubię cały rytuał przyrządzania takiej herbaty :)

Parzenie herbaty 

Istnieje wiele sposobów parzenia herbaty , które zależą od kraju pochodzenia a co za tym idzie rodzaju takiego naparu. Zwykle używam sposobu , który zaleca producent Bio-Active. 

 


 Jeżeli parzymy herbatę w czajniczku to najlepsza jest metoda angielska :

1. Do czajniczka wsypujemy tyle łyżeczek liści, ile filiżanek chcemy uzyskać
2. Zalewamy listki wrzątkiem
3. Po 5 minutach oddzielamy napar od liści

Jeżeli nie lubimy cierpkiego smaku skorzystajmy z metody japońskiej : 
1. Odpowiednią ilość liści zalewamy wrzątkiem w czajniczku
2. Po krótkim czasie wylewamy pierwszy napar
3. Następnie ponownie zalewamy herbatę pozostałą ilością wody i zaparzamy przez 2-3 minuty
4. Oddzielamy napar od liści


UWAGA 

Nie pijemy zielonej herbaty na pusty żołądek , ponieważ powoduje ona wydzielanie soków trawiennych

Powyżej przedstawiłam Wam moje ulubione sposoby parzenia herbaty. Gdybym chciała przedstawić je tutaj wszystkie, zanudzilibyście się pewnie na śmierć :)

Mam nadzieję, że zachęciłam was nieco do odkrywania tajników i smaków zielonej herbaty. 
 Pozdrawiam ! :) 
 


 

2 komentarze:

  1. uwielbiam zielona herbate ale nie jest to dla mnie taki rytual jak dla Ciebie:)))widac , ze jestes pasjonatka herbat roznej plci i masci:)))
    bardzo mily graficznie blog...pozdrawiam i obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...